دوغ سبزيجات
دوغ يك از انواع نوشيدنيها است كه بسياري از خانوادههاي ايراني همراه با وعدههاي غذايي آن را سرو ميكنند. مصرف اين نوشيدني سالم همراه با غذا به خصوص در فصل گرما بسيار لذيذ است. گاهي در تهيه دوغ ها از سبزيجات معطر جهت طعمدار كردن دوغ استفاده ميشود. ما در اين مقاله به ارائه مطالبي در رابطه با دوغ و انواع سبزيهاي معطري كه در آن به كار ميرود، ميپردازيم.
دوغ سبزيجات
بسياري از مواقع براي طعمدار كردن دوغ از سبزيجات مختلفي مانند نعنا، پونه، گل محمدي، برگ پيازچه و برگ كرفس خشك شده استفاده ميشود. از پركاربردترين اين سبزيجات براي تهيه دوغ سبزيجات ميتوان به نعنا اشاره كرد. علاوه بر سبزيجات استفاده از برخي ادويهها در طعمدار كردن دوغ موثر هستند كه در اين مورد ميتوان به كاكوتي، برگ سير، گل آويشن و ترخون اشاره كرد. تمام ادويهها و سبزيجات بايد قبل از استفاده خشك شوند.
اضافه كردن سبزيجات به دوغ علاوه بر اين كه طعم دلپذيري به دوغ ميبخشد فوايد بسياري براي بدن دارد. دوغ هاي سبزيجات حاوي ويتامين D، ويتامين B، پروتئين، چربي و كلسيم است.
دوغ بر خلاف بسياري از آبميوههاي صنعتي و نوشابههاي گازدار يك نوشيدني سالم است كه براي كودكان بالاي يك سال نيز مفيد است. دوغ به دليل طبع سردي كه دارد بسيار مناسب براي گرمازدگي، خستگي و رفع عطش است و مانند ماست داراي ميكروارگانيسمهاي زنده و مفيدي است كه جلوي تكثير بسياري از باكتريهاي مضر در دستگاه گوارش را ميگيرد.
برخي افراد دوغ را در دماي محيط نگهداري ميكنند كه اين موضوع مشكلي را ايجاد نميكند. دوغ سبزيجات به طور طبيعي داراي باكتريهاي مولد اسيد لاكتيك و مخمرهاي مولد گاز است كه در دماي محيط فعالتر هستند و سبب ايجاد طعم اسيدي و گازي ميشود. در ادامه به چند برخي از اضافه كنندههاي دوغ و خواص آنها اشاره ميكنيم.
نعنا
نعنا يكي از انواع سبزيجاتي است كه به دليل بوي معطر آن در بسياري از غذاها مورد استفاده قرار ميگيرد. ابتدا اين سبزي را خشك و سپس آن را به صورت پودر در ميآورند و به دوغ اضافه ميكنند تا طعم و بوي دلپذيري به دوغ ببخشد.
اگر اين دوغ سبزيجات با غذا سرو شود بي شك لذت غذا را دوچندان ميكند. نعنا علاوه بر طعم و بوي خوشي كه به دوغ ميبخشد خواص زيادي دارد كه از جمله آن ميتوان به تقويت سيستم گوارش، ايجاد انرژي، تقويت عملكرد معده، روده، كبد و صفرا اشاره كرد.
پونه
پونه هم يكي ديگر از سبزي هاي معطر است كه مانند نعنا در تهيه دوغ هاي سبزيجات از آن استفاده ميشود. برخي از افراد نسبت به مصرف سبزيجات معطر حساسيت دارند اين در حالي است كه پونه نوعي سبزي معطر ضد آلرژي است كه ديگر جايي براي نگراني باقي نمي گذارد.
كاكوتي
كاكوتي از ديگر انواع سبزيجاتي است كه در تهيه دوغ هاي سبزيجات مورد استفاده قرار ميگيرد. كاكوتي بسيار مفيد براي تقويت قلب، تقويت معده و كاهش سردردهاي ميگرني، خلط آوري و تسكين نشانه هاي روماتي